Pripremite umak koji je niskokaloričan, zdrav i ukusan


Patlidžan nije baš popularna namirnica, no ovo povrće koje je blisko srodno s rajčicama, paprikama i krumpirom – zaslužuje biti među omiljenim našim povrćem. Iako su gorki, patlidžani spadaju u miljenke toplijih dana, a razna jela od musaka, pohanih i punjenih patlidžana, namaza, ajvara uvijek rado pripremamo. U kombinaciji s jogurtom ipak ga nećemo gledati u svakidašnjem obliku.

Patlidžan će s jogurtom postati umak!

Jednostavan za pripremu, ovaj umak idealan je kao predjelo za "umakanje" sirovog povrća, ali i kao umak za tjesteninu, rižu ili pak ribu. Pripremite umak koji je niskokaloričan, zdrav i ukusan!
Umaci su često kalorijske bombe.
Umaci su prepuni maslaca, margarina, brašna i sličnih sastojaka možda jesu ukusni, ali nipošto nisu zdravi, a i debljaju. Baš zato umjesto njih možete pripremati umake od raznog povrća poput ovog od patlidžana.
Povrću dodajte začine i maslinovo ulje ili jednostavno svako jelo "pojačajte" sojinim umakom, umakom od slanutka ili sirovim umakom od avokada i bosiljka.
Pripremiti niskokaloričan, a zdrav umak stvarno je lagano pogotovo ako se prate ovi savjeti, a s patlidžanom još lakše.

Prilikom kupovine patlidžana samo obratite pozornost na nekoliko stvari!
Najbolje je odabrati srednje velike, lagane i na dodir čvrste patlidžane. Prezreli plodovi imaju gorak okus koji je većini neugodan. Kora ne bi trebala imati mrlje i oštećenja. Kad ste našli idealnog kandidata, vrijeme je za kuhanje!
Priprema:
  1. Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Koru patlidžana izbodite vilicom i stavite na pleh pa pecite 40 minuta.
  3. Kad je patlidžan dovoljno mekan, pustite da se ohladi, odrežite ga na pola i žlicom izvadite mekano meso.
  4. Izmješajte ga skupa s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, paprikom i jogurtom u blenderu te začinite.
  5. Ohladite pa poslužite.








Primjedbe