Zdrave grickalice su moguće: Recepti za čips, pomfrit i kokice


Ako vam je cilj izgubiti višak kilograma ili ostati fit, previše grickanja može dodati mnogo praznih kalorija vašoj prehrani.
Ako grickate čips, smoki, štapiće ili nešto sl. to će se sigurno dogoditi.
Kako bi izbjegli osjećaj tromosti i općenito negativne učinke nezdravih zalogajčića koje svi toliko volimo, donosimo vam recepte za zdrave grickalice koje možete napraviti sami i bez grižnje savjesti grickati.

Čips od krumpira i tortilja čips


Priprema:
  1. Za izradu manje kaloričnog čipsa od krumpira, narežite krumpir na tanke ploške (probajte i s nožićem kojim gulite krumpir da ploške budu što tanje), kratko ga blanširajte u vodi u kojoj ste dodali ocat i onda ocijeđenog i osušenog začini po želji, namaži s malo ulja i ispeci u pećnici na papiru za pečenje na 200 stupnjeva.
  2. Na sličan način možeš napraviti i domaći tortilja čips. Bilo da ste sami napravili integralne tortilje ili ste odlučili koristiti kupovne, narežite ih na trokute i premazane kokosovim uljem uz pomoć kista ispecite u pećnici na 220 stupnjeva dok ne postanu hrskavi.
  3. Čips poslužite uz umake iz kućne radinosti poput umaka na bazi jogurta i češnjaka ili ljute salse.

Kokice 


Na vrhu popisa 'dobrih' grickalica su svakako kokice. Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal 2012. godine pokazala je kako je 6 šalica kokica u vrijednosti od 100 kalorija zasitnije od jedne šalice čipsa od 150 kalorija. Ispitanici koji su u studiji jeli kokice, kasnije tijekom dana pojeli su manje hrane u usporedbi s ispitanicima koji su jeli čips.
Kokice su jedina grickalica koja sadrži 100 posto neobrađenu cjelovitu žitaricu. Naravno, kokice iz mikrovalne zaboravite. Kupite kukuruz kokičar i sami u dubokoj tavi ispecite kokice koji onda po svojim ukusima možete začini solju ili neobičnim začinima. Preporučamo kokice pečene na kokosovom ulju i ružmarinu, posoljene himlajskom soli.

Čips od kelja


Zapišite recept:
  1. Odvojite listove kelja te ih dobro isperite, posložite ih po kuhinjskom papirnatom ubrusu i ostavite da se u potpunosti ocijede.
  2. Dvije žlice soka limuna pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja, umiješajte prstohvat čili papričice i mljevene bademe te smjesu ih prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja.
  3. Raspodijelite listove na masni papir te stavite u pećnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe.
  4. Na kraju pospite s malo himalajske soli, ohladite i poslužite.

Pomfrit od slatkog krumpira/ batata


Priprema:
  1. Batate ogulite i operite i izrežite na prutiće za pomfrit.
  2. Posolite, popaprite i pospite ljutom papričicom.
  3. Doslovno pošpricajte s malo ulja i sve promiješajte.
  4. Pecite u pećnici ugrijanoj na 220 stupnjeva 30 minuta.
  5. Sve malo promiješajte, pa pecite još 30 minuta.

Primjedbe