(Ne)svjesno činjenje velikog grijeha


(N)esvjesno činjenje velikog grijeha

Allah dž.š. u Kur’an i Kerimu kaže: „Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.“ (An-Nahl, 90).

Nažalost mnogi nesvjesno učine nepravdu nekom. Iako bi, ako su muslimani vjernici, trebali promisliti o svakom svom postupku, pa tako ako već rade nešto što se protivi ovozemaljskim zakonima, treba li bi razmisliti da li se protivi i Allahovom zakonu.

Mnogi tako učine nepravdu nekom i uzmu tuđi hak (pravo) prilikom zapošljavanja u državnim institucijama. Jer svako onaj ko se zapošljava preko štele (veze), svako onaj kome se namješta tender, daje neki socijalni dohodak ili stipendija mimo zakona jeste počinio ovozemaljsko krivično djelo, te postigao i grijeh za budući vječni svijet - Ahiret.

„Kada je Allahov Poslanik, a.s., odlučio da pošalje Muaza u Jemen, savjetovao ga je riječima: „Čuvaj se dove (kletve) onoga kome je nepravda učinjena (mazlum), jer zaista između njegove dove i Allaha ne postoji nikakav zastor.” (Bilježi Buhari)

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, Muhammed a.s., rekao: ” Tri dove se ne odbijaju i tu nema nikakve sumnje: dova onoga kome je nepravda učinjena, dova putnika namjernika i dova roditelja koji moli za svoje dijete.” (Bilježi Tirmizi)

Prilkom ovakvih (ne)djela čovjek može naštetiti i jetimu (siročetu) što spada u velike grijehe, te time sebi pripremiti vječni boravak u Džehenemu. Jetim je osoba čiji je otac umro kada je bio mali i još nije dostigao pubertet. Ono što se traži u slučaju jetima jeste da se prema njima lijepo ophodi, štiti njihov imetak, uvećavati ga i brinuti se o njemu kako dolikuje.

Poslanik Muhammed s.a.w.s., je rekao: „Ja i skrbnik siročeta ćemo biti u džennetu kao ova dva prsta – pa prispoji kažiprst i srednji prst.“ (Muttefekun ‘alejh, Ebu Davud, Tirmizi)

„I ne približujte se imetku siročeta, osim ako želite da ga unaprijedite, sve dok ne postane punoljetan. I ispunjavajte obavezu, jer će se za obavezu zaista odgovarati“. (El-Isra, 34).

„Oni koji bez ikakvog razloga troše imetke siročadi – doista u svoje trbuhe vatru trpaju i oni će u ognju gorjeti“ (EN-Nisa, 10).

“Kad se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese i kad Zemlja izbaci terete svoje, i čovjek uzvikne: ‘Šta joj je!?’ –  tog će Dana ona vijesti svoje kazivati jer će joj Gospodar tvoj narediti. Tog Dana ljudi će se odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova: onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla, vidjet će ga” (el-Zilzal, 1 – 8).

Teško svakom klevetniku-podrugljivcu, koji blago gomila i prebrojava ga, i misli da će ga blago njegovo besmrtnim učiniti! A ne valja tako! On će, sigurno, biti bačen u Džehennem! A znaš li ti šta je Džehennem? Vatra Allahova razbuktana,  koja će do srcā dopirati.  Ona će iznad njih biti zatvorena, plamenim stupovima zasvođena. (El Humeze, 104. 1-9).

 

Primjedbe