Pokolj nad Bošnjacima u Snagovu: Najmlađa žrtva imala 6 mjeseci

 


Na današnji dan, 29. aprila 1992. godine izvršen je zločin nad bošnjačkim stanovništvom Snagova.
U periodu između aprila i juna 1992. god. Snagovo je etnički očišćeno od bošnjačkog stanovništva.
29. aprila 1992. god. srpska specijalna jedinica "Beli orlovi" (Šešeljevci), predvođena Zoranom Obrenovićem Aždajom, zarobila je grupu bošnjačkih civila koji su se krili u šumama i odveli ih u školsku zgradu u Rašidovom Hanu.
Na taj dan, zločinci su u zarobili, zatim na mučnički način poubijali 36 civila, a zatim ih pomješali sa mrtvim životinjama i spalila u jednoj garaži – Rašidov- han. U pokolju nisu bila pošteđena ni djeca, kao ni Ismeta Mujanović, koja je ubijena u devetom mjesecu trudnoće. (1)
"Ubijene su kompletne porodice, npr. cijela porodica Krupinac Himze: njegova supruga Hatija, sin Senudin i njegova supruga Azra, te njihov sin Mirza, koji je rođen 1987. godine. Zatim, ubijen je Himzin sin Idriz, njegova žena Sadija, sin Alen koji je bio 1989. godište, i ostali, te porodica Dahalić. Ismeta Mujanović, koja je bila 1953. godište, bila je u devetom mjesecu trudnoće kada je strijeljana na ovom lokalitetu", podsjetio je Hazim Karić, profesor bosanskog jezika koji je, između ostalih, bio među prvima na mjestu ubistava, skupljajući tijela ubijenih. (2)
36 zarobljenih je pobijeno, uključujući djecu i trudnice, najmlađa žrtva je imala 6 mjeseci. Tijela su spaljena u pokušaju prikrivanja zločina. Preživjeli Snagovljani pronašli su i pokopali spaljene leševe 2. maja. Tokom dženaze agresori su pucali na njih, pa se ona morala obaviti po noći.
Jedan od preživjelih je i dječak Salih Dogić. Toga kišnog dana, djetetu presamićenom od bola ubijena je majka, otac i sestrica od šest mjeseci. Preživio je pukim srećnim slučajem. Njegovi najmiliji su bili živi štit i omogućili su mu život. (3)
Najmlađe žrtve:
Dogić (Mehdin) Meliha (1991)
Dahalić (Hamdija) Esad (1989)
Dahalić (Sead) Semir (1989)
Alen (Idriz) Krupinac (1989)
Dahalić (Bego) Razija (1988)
Mirza (Senudin) Krupinac (1987)
Mešan (Ibrahim) Ibrahimović (1979)
Dogić (Sulejmen) Zada (1977)
Edina (Muharem) Mujanović (1977)
Fahira (Ibrahim) Ibrahimović (1974)
Dogić (Selim) Fatima (1971)

Primjedbe