Bez glutena i pufasto: Sirnati hljepčići



Bogata škrobom, koji se dobiva iz korijena latinoameričkih biljaka manioka (cassava, yucca) i tapioka, iako čisti ugljikohidrat (škrob) zdrava je i lako probavljiva hrana, osobito kad se miješa s drugim namirnicama. 
Najčešće se u kulinarstvu koristi za pripremu pudinga obzirom da u kontaktu s toplom vodom ili mlijekom postaje želatinasta.
Obzirom da je bez ukusa i mirisa u nju se mogu dodati razne arome, jaja, mlijeko, vrhnje, sladila…
Ako su vam dosadila obična peciva, hljeb klasični pekarski proizvodi i rado biste probali nešto novo, ukusno i lako probavljivo, onda je brazilski pão de queijo prava stvar za vas.
Svatko tko je ikada posjetio čarobnu zemlju Brazil morao je primijetiti okruglice čiji naziv u doslovnom prijevodu glasi hljeb od sira. 
Gotovo na svakom koraku u malim kafićima nude se takvi zalogaji koji su napravljeni od nekoliko jednostavnih sastojaka – mlijeka, maslaca, jaja, parmezana, malo soli i brašna tapioke.
Ovaj današnji recept nešto je drugačiji od tradicionalnog, ali od njega nastaje stvarno saaavršeni "pufasti" snack.

Sirnati hljebčići od tapioke može biti sjajna bezglutenska zamjena za hljeb!

Priprema:
  1. U loncu pomiješati mlijeko, ulje i sol, pa miješati na srednje jakoj vatri dok ne uzavre.
  2. Maknuti s vatre, umiješati tapioku pa prebaciti u posudu za miksanje.
  3. Pustiti da se malo prohadi pa umiješati jaje, naribati sir i miksati dok se sve ne poveže.
  4. Uzimati malu količinu tijesta i rukama oblikovati kuglice, po želji ih uvaljati u sjemenke sezama, i slagati na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Hljebčiće peći na 180 stepeni 20-ak minuta.

Primjedbe