Kurkuma latte: Odličan napitak za energiju i mršavljenje


Osim kao dodatak žitaricama, umacima i mesnim jelima, kurkuma se naveliko koristi u Indiji i kao lijek i to vrlo često kao napitak za čišćenje organizma. Bogata je željezom, vitaminom B6 te vlaknima. Jača imunitet, pomaže kod prehlade, potiče cirkulaciju i probavu, ublažava napadaje gladi a usto ima stimulirajući učinak kao i kava. Zbog svega toga i zapad je prigrlio kurkumu kao začin u kuhinji te učinkovit detoks začin.
Kao napitak poslužuje se kao čaj od kurkume ili ‘bijela kava’.
Posljednji gastro hit na zapadu, vrući napitak od kurkume, đumbira i biljnog mlijeka (rižina, bademova, sojina…) u Indiji je poznat već stotinama godina i koriste ga mnogi jogiji.

‘Bijela kava’ od kurkume izvrsna je za detoksikaciju i mršavljenje!

Zlatno mlijeko ili kurkuma latte kako ga zapadnjaci nazivaju, koristi se umjesto kave – mnogi njime počinju svoj dan i to zbog toga jer zagrijava organizam, daje mu ‘energetsku’ injekciju, ali i zbog mnogih zdravstvenih benefita.
Priprema:
  1. 1. U zdjelici pomiješajte kurkumu, vodu i đumbir i kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvori u finu kašu odnosno pastu.
  2. 2. Smjesu prelijte zatim u staklenku ili neku zdjelicu u kojoj ju možete      čuvati ohlađenu i poklopljenu u hladnjaku. Ova smjesa je baza za mliječni napitak od kurkume.
  3. 3. Zagrijte u lončiću uz neprestano miješanje mlijeko, pastu od kurkume,        javorov sirup, ulje i cimet.
  4. 4. Neka se sve zajedno kuha oko dvije minute.
  5.    Napitak poslužite odmah.

Primjedbe