Restauracija stare auto igračke: Mercedes SL65 AMG (VIDEO)



Uz ovaj video klip Vam donosimo i jednu priču koja će vas oduševiti

Restauracija auto igračke - Mercedes Benz SL65 AMG

Svi se sjećate tog “tragičnog” trenutka u vašem djetinjstvu ili vašeg djeteta, kada omiljenoj igrački otpadne dio. Bilo da se radi o oku, ruci ili najgore moguće, glavi, nemoguće je zaustaviti suze, jer to nije bila samo igračka, već prijatelj sa kojim ste se igrali. Međutim, to ne treba predstavljati kraj, već novi početak, a evo i zašto. Akira Suzuki i Togo Kida došle su na ideju da sve pokvarene, slomljene i oštećene igračke poprave, dodajući im dijelove drugih igračaka ili predmeta koji su šareni, zabavni, a veoma kreativni.
Pokrenuli su projekat Second Life Toys, kako bi dali novi život igračkama koje ne trebaju biti odbačene radi svojih nedostataka, već obnovljene i posebne po svojim dodacima, koje ih čine izuzetnima. Način na koji su ove igračke popravljene je izvanredan primjer toga da se pokvareno može obnoviti na sasvim neočekivan način, jer ove su igračke dobile novu snagu i funkciju sa dijelovima koji se prije ne bi sigurno našli na njima.
Kao u stvarnom životu Togo i Akira su tražili savršene donore, ali su htjeli da donirani dijelovi tijela budu uočljivi. Na taj način su poslale poruku da nas nedostaci i razlike čine jedinstvenima i posebnima u svijetu. Željele su pokazati zabavnu stranu popravka i unijeti novu energiju u igranje sa ovim igračkama, koje će sigurno poslužiti kao dobar primjer djeci i odraslima. Tradicija popravljanja u Japanu nalaže da se slomljeni dijelovi posuđa ili predmeta koji su značajni, popravljaju topljenim zlatom, kako bi se pokazalo da popravljene stvari imaju još veći sjaj i ljepotu nego ranije.
Na taj način dobijate sasvim novi predmet sa naglaskom na slomljene, a potom i popravljene dijelove, što vas navodi na razmišljanje da su sadi jači i bolji nego ikada. Jednostavno trebate biti kreativni, maštoviti i prihvatiti rizik popravljanja, koje daje sasvim novi sloj stvarima koje su pokvarene. Nemojte odustajati od popravljanja stvari, odnosa i vjere u ljude. Ono što je zanimljivo jeste podatak kako se Togi i Akiri javlja više donora dijelova, nego onih koji žele da se njihova igračka popravi, što je kontrast stvarnom životu, gdje mnogo ljudi treba donora, a njega nema. Međutim, na ovaj način učite i sebe i djecu da ne treba odustati od bilo čega ili bilo koga, samo zato što mu nedostaje dio ili je slomljen. Budite vi oni koji će ga popraviti i shvatiti da su dijelovi spajanja slomljenih dijelova ono što ga čini snažnijim.
"Tradicija popravljanja u Japanu nalaže da se slomljeni dijelovi posuđa ili predmeta koji su značajni, popravljaju topljenim zlatom, kako bi se pokazalo da popravljene stvari imaju još veći sjaj i ljepotu nego ranije"

Primjedbe