Sastojci:
400 g šećera
380 g meda
malo soli
220 ml kondenziranog mlijeka
120 ml slatkog vrhnja
225 g posoljenog maslaca
1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
1 šoljica sjeckanih oraha
Priprema:
- U veću posudu s debljim dnom staviti maslac i na laganoj vatri rastopiti. Skloniti s vatre, pa dodati šećer, med, kondenzirano mlijeko i slatko vrhnje i ako koristite vanilin šećer. Masu promiješati, pa vratiti na jaču vartu. Kuhati oko desetak minuta, pa ako niste dodali vanilin šećer umiješati sjemenke iz štapića vanilije.
- Kuhati na temperaturi od 120 stepeni stalno miješajući. Ako nemate termometar za bombone, da li je smjesa gotova možete provjeriti tako da kapnete malo mase u čašu hladne vode, ako zadrži oblik smjesa je gotova.
- Skloniti s vatre i odmah umiješati orahe ili neko drugo sjeckano orašasto voće. Masu izliti u silikonske kalupe ili pleh obložen masnim papirom, poravnati, ostaviti da se dobro ohladi, pa narezati na kocke. Čuvati na hladnom mjestu.
Savjet: Karamele su mekane, pa ih obavezno umotajte u papiriće od masnoga papira.
Primjedbe
Objavi komentar