Želite prirediti slatko iznenađenje, onda svakako isprobajte ovaj recept. Ova Švarcvald torta je jako ukusna, mekana, biskvit se topi u ustima.
Sastojci:
500 g piškota
400 g višanja iz kompota
pola šoljice džema od višanja
250 ml hladne kafe
900 ml slatkog vrhnja za šlag
1 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta od vanilije
50 g naribane čokolade za kuhanje
Priprema:
Višnje iz tegle procijedite, a sirup sačuvajte. Zatim u njega dodajte hladnu kafu i dobro izmiješajte.
Procijeđene višnje nasjeckajte na komadiće i pomiješajte ih s džemom u homogenu smjesu.
U slatko vrhnje dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanilije, pa umutite u čvrsti šlag.
Pripremite pladanj na koji ćete slagati sastojke i koji će vam stati u frižider. Odvojite šest piškota i svaku kratko umočite u mješavinu kafe i sirupa, te je potom odložite na pladanj. Isto napravite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.
Na piškote stavite mješavinu džema i višanja u tankom sloju, potom dodajte umućeno slatko vrhnje i ponovite isti redoslijed slaganja dok ne potrošite piškote s kojima ćete završiti dezert.
Tortu stavite u frižider na tri sata, potom je premažite ostatkom vrhnja, obilno pospite naribanom čokoladom za kuhanje i ukrasite višnjama.
Primjedbe
Objavi komentar