Preskoči na glavni sadržaj

Brzo i ukusno: Orašasta torta


Sastojci:
200 g mljevenog keksa
50 g jaffa keksa
200 g miješanih orašastih plodova
100 g čokolade u prahu
100 g maslaca
100 ml soka od narandže
250 g mliječne čokolade
250 ml slatkog vrhnja
Priprema:

  1. U jednoj posudi pomiješati sve suhe sastojke: mljeveni keks, jaffu narezanu na komadiće, miješane orašaste plodove i čokoladu u prahu. Sve sastojke umiješati sa 100 grama otopljenog maslaca i 100 ml soka od narandže.
  1. Smjesu presuti u kalup za tortu (24 cm), poravnati i staviti u frižider na hlađenje dok ne pripremimo ganache.
  1. Za pripremu ganache kreme slatko vrhnje zagrijati do vrenja, a potom skinuti s vatre i dodati 250 grama mliječne čokolade izlomljene na komadiće. Miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  1. Ganache preliti preko kore, vratiti u frižider da se dobro stegne, najbolje preko noći.


Primjedbe