Brzo i lagano: Čokoladni tart!



Sastojci:
160 g brašna,
100 g maslaca,
50 g šećera,
100 g kakaa u prahu,
prstohvat soli,
1 žumanac,
400 g tamne čokolade,
350 – 400 ml slatkog vrhnja,
1 vanilin šećer,
1 kašičica mljevenog čilija,
kakao prah za posipanje.
Priprema:
  1. Ugrijati rernu na 200 stepeni. Pomiješati brašno, šećer, so, žumanac, maslac i kakao prah. Dobro umijesiti tijesto i stavite ga u fižider na 30 minuta da se stisne.
  2. Kalup za pite veličine 24 cm namastiti i u njega staviti tijesto. Dobro ga razvući po kalupu. U kalup preko tijesta staviti komad papira za pečenja. Bitno je da papir bude na tijestu, a na papir stavite nekoliko zrna graha.
  3. Peći 15 minuta. Potom skinuti papir i grah i peći dodatnih 10-15 minuta. Tijesto će biti gotovo.
  4. Slatko vrhnje zagrijavati na ringli. U međuvremenu nasjeckati čokoladu. Kad je vrhnje prokuhalo skloniti ga s vatre i dodati čokoladu, vanilin šećer i čili. Sve dobro umiješati da se čokolada potpuno otopi i da dobije finu kremu. Pustiti da se hladi 30 minuta.
  5. U ispečeni kalup od tijesta uliti kremu od čokolade i staviti u frižider da se hladi minimalno dva sata. Kad je gotovo posuti kakaom u prahu i poslužiti.

Primjedbe