Zdravo i ukusno: Pečeni losos s povrćem!



Jednostavan način da pripremite losos, koji će pečenjem dobiti tanku koricu, a iznutra će ostati sočan i mekan. Brzo, ukusno i veoma zdravo.
Sastojci:
1 kg filetiranog lososa
4 kašike umaka od soje
4 kašike susamovog ulja
2 kašike đumbira u prahu
4 čehna bijelog luka
2 kašike meda
kašika usitnjenog čilija
300 g brokule
1 luk
1 limeta
1 velika žuta paprika
3 crvene paprike
Priprema:
  1. Marinirajte losos u mješavini umaka od soje, usitnjenog bijelog luka, đumbira, čilija i meda.
  2. Izrežite papriku i luk na kriške, a brokulu razdvojite na komadiće.
  3. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. U lim ubacite komadiće povrća, zalijte marinadom i promiješajte.
  4. Poslažite po povrću filete lososa s kožom prema dolje pa rasporedite kriške limete.
  5. Pecite na 200 stepeni 15-20 minuta, odnosno dok losos ne poprimi smeđu boju i počne se s lakoćom razdvajati viljuškom.

Primjedbe