Zdravije i jeftinije: Lazanje od palente
Umjesto s tjesteninom, lazanje napravite s palentom.
Sastojci:
8 šoljica pilećeg temeljca
2 šoljice kukuruznog brašna
500 g mljevene junetine
2 šoljice paradajz pelata
120 g mozzarelle
1 crveni luk
1 mrkva
1 korijen celera
120 ml crnog vina
2 čehna bijelog luka
2 kašike putera
2 kašike maslinovog ulja
1 prstohvat majčine dušice
prstohvat ruzmarina
lovorov list
šoljica permezana
so, biber
Priprema:
- Prokuhajte temeljac, dodajte palentu i so. Kuhajte dok se ne zgusne.
- Posudu za pečenje premažite uljem, ulijte palentu i poravnajte. Neka se ohladi pa stavite u frižider barem na jedan sat.
- Zagrijte puter i maslinovo ulje u tavi, dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer.
- Pržite 10 minuta, dodajte bijeli luk i mljevenu junetinu.
- Kuhajte 10 minuta, dodajte vino i paradajz, začine, so i biber pa smanjite vatru i dinstajte oko 45 minuta da se umak zgusne.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh za pečenje.
- Palentu narežite na kocke pa pola poredajte na pleh. Na svaki stavite kašiku, dvije umaka, polovinu mozzarelle i parmezana.
- Poklopite palentom, na vrh dodajte umaka, ostatak mozzarelle i parmezana. Na vrh možete da stavite i čeri paradajz, kao i ruzmarin, origano ili bosiljak.
- Pecite oko 40 minuta, dok se sir ne otopi.
Primjedbe
Objavi komentar