Preskoči na glavni sadržaj

Tope se u ustima: Prhki keksi s orasima i lješnicima


Puslice su savršeno prhki, neodoljivo pahuljasti slatki zalogaji koji se jednostavno i brzo prave. Kada probate jednu, ne možete stati..
Sastojci:
3-4 bjelanaca
90 g oraha
90 g lješnika
200 g šećera
prstohvat soli
1 štapić vanilije
Priprema:
  1. U multipraktiku usitniti orahe i lješnike.
  2. Bjelanca s prstohvatom soli umutite u snijeg, a zatim nastavljajući s miksanjem postepeno dodati šećer.
  3. U smjesu bjelanaca i šećera dodati sjemenke vanilije, nastaviti miksati, a zatim postepeno dodati smjesu oraha i lješnika.
  4. Kada ste dobili kompaktnu smjesu stavite je u vrećicu za ukrašavanje i pažljivo istiskujući na pleh obložen masnim papirom oblikovati puslice. Razmak između svake neka bude 2 centimetra.
  5. Kekse sušiti dva sata u pećnici prehodno zagrijanoj na 100 stepeni. Kekse ohladiti i čuvati do pet dana. Ako im posve spriječite dotok zraka trajat će još duže.

Primjedbe