Odličan dezert: Ukusna poslastica s kremom i karamelom


Za ovaj ukusni dezert možete koristiti bilo koju vrstu keksa. Možete dopuniti dezert narendanom čokoladom, kokosom ili orasima.
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
2 kašike brašna
100 g putera
2 jaja
1 čaša šećera
za karamel:
230 g šećera
80 g putera
150 ml šlag kreme
70 ml vode
100 g bilo kojeg keksa
Priprema:
1. Kremu ćete pripremiti tako što ćete umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i dobro miješati. Dodajte hladno mlijeko i nastavite miješati. Stalno miješajući, dovedite smjesu do ključanja. Kada krem dobije gustinu, uklonite ga s vatre i nastavite miješati. Dodajte maslac i ostavite ga da se ohladi.
2. U odgovarajuću posudu sipajte vodu i dodajte šećer, stavite na srednju temperaturu i sačekajte dok se šećer ne otopi – nemojte miješati, inače će se šećer kristalizirati. Zatim povećajte vatru i ne miješajte sve dok sirup ne dobije tamno braon boju ili nijansu ćilibara. Samo sklonite sirup sa vatre i postepeno dodajte pavlaku – vrlo pažljivo. Poslije nekoliko minuta miješajte i dodajte maslac. Miješajte dok se potpuno ne otopi, a zatim ostavite da se karamela ohladi.
3. Koristeći blender, napravite od keksa mrvice. Napunite odgovarajuće kalupe ili čaše za dezert – najprije sipajte sloj keksa, zatim sloj karamele i sloj krema.
4. Ponovite slojeve i pripremljen dezert ostavite u frižider, pa pustite da se ohladi najmanje sat.

Primjedbe