Recept kao stvoren je za sve ljubitelje kafe i čokolade koji ne zahtijeva dugu pripremu, ali oprezno s pečenjem. Nikako se ne smije prepeći.
Sastojci:
40 g tamne čokolade
2 kašike kakaa
20 g instant kafe
2,5 dl mlijeka
100 g maslaca
50 g brašna
100 g šećera
5 jaja
šećer u prahu
Priprema:
- U posudu staviti naribanu čokoladu i preliti mlijekom te staviti na vatru. Dodati kakao i instant kafu te sve skupa pustiti da prokuha.
- Prosijati brašno u omekšali maslac pa postepeno dodavati vrelom čokoladnom mlijeku.
- Miješati dok smjesa ne postane potpuno glatka.
- Smjesi dodati žumanca i miješati kako bi smjesa postala glatka i kremasta.
- Bjelanca sa šećerom istući u čvrst snijeg i nježno umiješati u čokoladnu smjesu.
- Kalupe premazati otopljenim maslacem i napuniti čokoladnom smjesom. Peći na 180 stepeni 12 minuta.
- Ukrasiti kakaom u prahu, šećerom u prahu te poslužiti toplo, uz sladoled ili tučeno vrhnje.
Primjedbe
Objavi komentar