Preskoči na glavni sadržaj

Kolač sa sušenim voćem: Morate ga probati


Kuglof je postao nezaobilazni dezert kada želimo ostaviti dojam na ukućane. Kada ga pečemo moramo voditi računa da kalup dobro premažemo maslacem, a nakon toga zidove obložimo brašnom ili sitno mljevenim bademima kako se kolač ne bi zalijepio. Kada je pečen možemo ga i dekorirati. Najčešće se posipa šećerom u prahu, no mogu se napraviti i lijepe dekorativne glazure, naprimjer od čokolade.
Sastojci:
3 čaše brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
160 g šećera
2 kesice vanilina šećera
2 kesice rum šećera
200 g putera
1 kašika kokosovog ulja
200 ml mlijeka
2 kašike aroma vanile
250 g suhe smokve
100 g suhe kajsije
150 g suho grožđe
1 kašika ruma
100 g miksa sušenog voća (papaja, ananas, mango)
½ kore limuna
½ kore narandže
šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
  1. Umutite bjelanca u čvrst snijeg, a zatim dodajte žumanca, šećer, vanilin i rum šećer. Kada se sve sjedini, dodajte rastopljeni puter, kokosovo ulje, ali sve vrijeme mutite.
  2. Nakon nekoliko minuta dodajte mlijeko, aromu vanile, brašno i prašak za pecivo. Kada se brašno doda mutite još vrlo kratko, koliko da se sve sjedini. Tada možete da odložite mikser i da nastavite kašikom.
  3. Na red dolazi ubacivanje sušenog sjeckanog voća (smokve, kajsije, zatim i suho grožđe koje smo nekoliko sati prethodno potopili u malo tople vode i u koju smo dodali ekstrakt ruma), potom miks južnog voća, rendana koru limuna i narandže. Kašikom sve lijepo sjedinite.
  4. Smjesu izliti u kalup za hljeb ili u kalup za kuglof te pecite oko 45-50 minuta na 180 stepeni.
  5. Desetak minuta pred kraj pečenja prekriti ga pek papirom da ne bi previše potamnila korica.

Primjedbe