Sočni biskvit, fini šaum i na kraju, hrskavi preljev od čokolade.
Sastojci:
400 g brašna
200 g margarina
350 g šećera
50 g kakaa
6 jaja
100 g čokolade za kuhanje
70 ml ulja
2 kašike mlijeka
Priprema:
- U posudu staviti brašno, na listiće isječeni margarin sobne temperature, 100 g šećera, kakao, mlijeko, 1 jaje i 1 žumance. Sve sastojke dobro umijesiti da bi se dobilo glatko tijesto. Ako je tijesto tvrdo, dodajte još malo mlijeka.
- Umotati tijesto u foliju i staviti da odstoji u frižideru jedan sat. Odstajalo tijesto izručiti na pobrašnjeni radni sto i razvući oklagijom, pa modlom za sječenje ili čašom vaditi krugove prečnika 6 cm, debljine 5 mm.
- Krugove redati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni deset minuta.
- Umutiti 5 bjelanaca postepeno dodavajući 125 g šećera. Bjelanca mutiti nekih 20 minuta.
- Drugu polovinu šećera ušpinovati sa 20 ml vode u gust sirup. Vreli sirup postepeno dodavati u bjelanca i mutiti bez prestanka, kako bi se dobio čvrst fil. Špricem za kolače sa okruglim, širokim nastavkom nanositi fil na keks.
- Filovane ostaviti u frižider da se stegnu, pa prelivati ili umakati u čokoladnu glazuru.
- Za glazuru, na laganoj vatri istopiti čokoladu i ulje.
- Prije služenja, ostaviti još da odstoje u frižideru.
Primjedbe
Objavi komentar