Sočan kolač s limunom koji se topi u ustima, idealno za hladnije dane!


Jednostavan biskvitni kolač s limunom napravit ćete s lakoćom, a iako izgleda poprilično obično, njegov neponovljiv citrusni okus i tekstura oduševit će i najizbirljivije
Sastojci:
170 g maslaca
prstohvat soli
izrendana korica limuna ili dva manja
200 g šećera
4 jaja
260 g glatkog brašna
na vrh kašičice praška za pecivo (oko 3 g)
150 ml mlijeka
Preljev:
sok svježe iscijeđenog limuna
2 velike kašike šećera u prahu
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 170 stepeni.
  2. Omekšali maslac izmiksajte s polovicom šećera, izrendanom limunovom koricom i soli te dodajte preostalu polovicu šećera i miksajte dok ne dobijete jednoličnu pjenušavu smjesu.
  3. U smjesu postepeno dodajte jedno po jedno jaje i nekoliko kašika brašna koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo, neprestano miješajući. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte te ulijte u duguljasti kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  4. Kolač pecite oko 45 minuta, ovisno o jačini pećnice. Provjerite čačkalicom – gotov je ako izađe suha iz njega kad je zabodete.
  5. Još vruć kolač prelijte preljevom od limunova soka i šećera u prahu i ostavite ga da se ohladi.
  6. Možete ga jesti i mlakog, a jednako sočan bit će i sljedećeg dana.
Izvor: kuharica.avaz.ba

Primjedbe