Preskoči na glavni sadržaj

Najbolji pomfrit koji ćete ikad probati, a nije od krompira!


 Najbolji pomfrit koji ćete ikad probati, a nije od krompira


Uz ovakav prilog ne treba vam ni glavno jelo, a ovim receptom oduševit ćete sve one koji misle da dobrom komadu mesa nešto nedostaje ako nije posluženo uz krompir.
Sastojci:
4 šoljice mlijeka
1,5 šoljica palente
2 kašike maslaca
70 g kozijeg sira
kašičica soli
malo bibera
3 kašike biljnog ulja
Priprema:
  1. Na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko i miješajte.
  2. Lagano uspite palentu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smanjite vatru i miješajte oko 5 minuta.
  3. Dodajte sir i maslac te biber i so.
  4. Miješajte dok sve grudice ne nestanu, a zatim ulijte smjesu u plitku posudu koju ste prethodno lagano zamastili maslacem ili u koju ste stavili masni papir za pečenje.
  5. Ravnomjerno rasporedite smjesu i pustite da odstoji oko 20 minuta pa stavite u frižider na 1 sat.
  6. Izvadite palentu iz frižidera i preokrenite posudu na čistu radnu površinu ili dasku za rezanje. Izrežite trakice palente dimenzija približnih pomfritu, ali ipak malo deblje.
  7. Zagrijte tavu i ulje te pržite trakice palente po dvije do tri minute sa svake strane.
  8. Kada su trakice gotove, izvadite na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće. Poslužite uz glavno jelo ili uz umak prema izboru.

Primjedbe