Najbolji pomfrit koji ćete ikad probati, a nije od krompira
Uz ovakav prilog ne treba vam ni glavno jelo, a ovim receptom oduševit ćete sve one koji misle da dobrom komadu mesa nešto nedostaje ako nije posluženo uz krompir.
Sastojci:
4 šoljice mlijeka
1,5 šoljica palente
2 kašike maslaca
70 g kozijeg sira
kašičica soli
malo bibera
3 kašike biljnog ulja
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko i miješajte.
- Lagano uspite palentu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smanjite vatru i miješajte oko 5 minuta.
- Dodajte sir i maslac te biber i so.
- Miješajte dok sve grudice ne nestanu, a zatim ulijte smjesu u plitku posudu koju ste prethodno lagano zamastili maslacem ili u koju ste stavili masni papir za pečenje.
- Ravnomjerno rasporedite smjesu i pustite da odstoji oko 20 minuta pa stavite u frižider na 1 sat.
- Izvadite palentu iz frižidera i preokrenite posudu na čistu radnu površinu ili dasku za rezanje. Izrežite trakice palente dimenzija približnih pomfritu, ali ipak malo deblje.
- Zagrijte tavu i ulje te pržite trakice palente po dvije do tri minute sa svake strane.
- Kada su trakice gotove, izvadite na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće. Poslužite uz glavno jelo ili uz umak prema izboru.
Primjedbe
Objavi komentar