Pokolj u Bijelom Potoku (Zvornik)

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu agresorska vojska (JNA, VRS, specijalne i paravojne formacije) je u općini Zvornik ubila preko 2000 civila Bošnjaka, a samo na današnji dan, 01. juna 1992., ubijeno je 682 ili više civila Bošnjaka u Bijelom Potoku.

 Masakr u Bijelom Potoku predstavlja ubistvo bošnjačkih civila koje su 1. juna 1992. godine u Bijelom Potoku počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, specijalnih i paravojnih formacija. 


Oko 682 muškaraca i dječaka iz nekoliko sela zvorničke općine razdvojeno je od svojih porodica, a zatim ubijeno. Njihova su tijela pokopana u raznim masovnim grobnicama širom Podrinja.


2003. godine otkrivena je masovna grobnica na Crnom Vrhu, u kojoj su pronađeni ostaci 629 bošnjačkih žrtava Zvornika i srebreničkog genocida. Neki od ostataka pripadali su žrtvama ubijenim u Bijelom Potoku. 


Najveći broj žrtava od naselja imali su Đulići. Ubijeno je između 176 i 188 stanovnika ovog naselja.


Nakon što su osmog aprila 1992. srpske snage – pripadnici JNA, rezervisti, aktivni i rezervni sastav milicije, i dobrovoljci iz Srbije – zauzele Zvornik, počelo je čišćenje sela ove podrinjske općine. Već 25. aprila su napadnuta i zapaljena sela Hajdarevići i Dardagan, a stanovništvo protjerano u Klisu. Mjesec dana kasnije, 25. maja, na udaru su se našli Tršići, Kučić Kula, Lupići, Radava, Đulići, Ćelišmani, Mahmutovići, Sjenokos, Džine i Šetići. Svi Bošnjaci su protjerani u Klisu gdje se u tom trenutku našlo oko 5.000 ljudi. Navečer, 31. maja, Nurija Jašarević, predsjednik Mjesne zajednice Klisa, i Alija Đulić, predsjednik MZ-a Đulići, vodili su pregovore sa srpskom stranom. Dogovoreno je iseljavanje Bošnjaka na slobodnu teritoriju i narod je obaviješten da ujutro krene automobilima, kamionima i traktorima kako bi se formirala kolona koja će ići prema Sapni. Šta se nakon toga dešavalo u Okružnom sudu su pričali svjedoci, ili, preciznije rečeno, svjedokinje s obzirom da su u narednih nekoliko dana pobijeni svi muškarci, starosti od 15 do 80 godina.


Ekspertni tim za traženje nestalih Kantonalnog tužiteljstva iz Tuzle, maja mjeseca 2008, ekshumirao je 30 tijela iz primarne masovne grobnice Ulice kod zvorničkog naselja Karakaj. Od toga su 23 kompletna i 7 nekompletnih skeletnih ostataka Bošnjaka, žrtava zločina genocida počinjenog aprila mjeseca 1992. godine u Zvorniku. Od jula do oktobra mjeseca 2003. godine ekshumirana je masovne grobnice na lokalitetu Crni vrh kod Zvornika iz koje je izvađeno ukupno 628 posmrtnih ostataka. U njoj su pronađeni skeleti djece, žena i odraslih muškaraca. Osim Crnog Vrha na teritoriji općine Zvornik pronađene su i druge masovne grobnice na lokacijama: Ramin grob gdje su pronađena 274 tijela, Berbića groblje 69 tijela, Kazabašča 132 tijela itd. Do sada je ekshumirano oko 1.200 ljudi, od čega je 500 identifikovano i sahranjeno na šehidskom mezarju u Memićima, Kalesiji, ali i pojedinačno u selima odakle potječu žrtve. Još 1.533 civilne žrtve sa područja ove općine su registrirane kao prisilno nestale.


Primjedbe