Na današnji dan: Sedmog maja 1995. srušena je Crkva Sv. Ante u Banja Luci

 


Godine 1995. samostan i crkva ponovno doživljavaju žalosnu sudbinu! Rano ujutro, 7. maja, crkvu i zvonik su naoružana 'uniformirana lica' Vojska Rs-a podmetnutim eksplozivom posve srušili, a samostan zapalili. Dok su se u noći vršile pripreme za taj vandalski čin, četvorica franjevaca, tri časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove i 2 civilne osobe su istjerani iz svojih soba i pod stražom držani zatvoreni u ležećem položaju u jednoj maloj prostoriji. Među njima je bio i osamdesetogodišnji fra Alojzije Atlija, tada najstariji član samostanske zajednice, komu je u tim okolnostima srce otkazalo i ostao je ležati mrtav na podu gdje ga je smrt zatekla. Kad su povampireni zločinci obavili pripreme za izvršenje svoga paklenskog nauma, svi su iz samostana izvedeni na njivu i naređeno im da poliježu na zemlju. Ubrzo potom je uslijedila snažna detonacija koja je sa zemljom sravnila crkvu i zvonik i izbila dijelove vanjskih zidova na samostanu, a istovremeno je buknuo požar koji je zahvatio cijeli samostan. Od samostana je neoštećen ostao samo podrum i jedan manji dio, na sreću onaj u kojem je bila smještena biblioteka i arhiv, tako da su knjige i starija arhivska građa ipak ostali sačuvani. Tada je potpuno izgorio i župni ured, i u njemu sve župne matične knjige.

Nakon toga tragičnog događaja nekoliko franjevaca iz samostana i okolnih župa se nastanilo u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, a drugi u samostanu časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove „Novi Nazaret“, u Budžaku.

Ni ta najnovija katastrofa nije franjevce obeshrabrila, nego su, čim se pružila prilika i mogućnosti dopustile, godine 1996. gvardijan fra Dujo Ljevar je započeo obnovu samostana, koja je iduće godine završena, i franjevačka zajednica je mogla u njega ponovno useliti, a 29. septembra1997. obavljen je i njegov svečani blagoslov. Poslije toga, za gvardijanstva fra Tomislava Jurića, a potom fra Ivice Matića, podignut je krov nad dijelovima samostana na kojima su bile ravne betonske ploče.

Ostatci porušene crkve su uklonjeni u vrijeme gvardijana fra Ivice Matića istom u maju 2003., neposredno prije pohoda pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci, kojom prigodom je 22. juna Sveti Otac na Petrićevcu proglasio Banjalučanina Ivana Merza blaženim. Podizanje nove crkve, prema projektu ing. arh., akademika Ivana Strausa, iz Sarajeva, rođenog Banjolučanina, započelo je sredinom 2008. godine. Za vrijeme gvardijana fra Ive Orlovca grubi građevinski radovi su trajali nekoliko godina, i privedeni su kraju 2013., osim fasade. Godine 2015. se krenulo s unutarnjim uređenjem crkve, koje se odvijalo do ljeta 2018. godine, a fasada na crkvi je rađena u vrijeme gvardijana fra Duje Ljevara, 2017. i 2018. godine. Nakon što su ti radovi privedeni kraju, 22. oktobra 2018., na spomendan sv. Ivana Pavla II., crkva je svečano posvećena, a posvetu je obavio banjolučki biskup, mons. Franjo Komarica.



Crkva Sv. Ante Petrićevac, Banja Luka

Primjedbe