Srednjovjekovni grad Blagaj na Buni (FOTO)



1   Srednjovjekovni grad Blagaj na Buni

Blagaj se prvi put spominje u drugom obliku u X. stoljeću, Konstantin Porfirogenet navodi da su nad vrelom rijeke Bune nalaze dva grada: Bona i Hum. Neki su držali da je to jedan grad sa dva imena, jedno grčko, a drugo slavensko. (Rački, doc. 407) (Grčka riječ kalos., latinska riječ bonus što znači blag). Grad je bio, vjerovatno, naseljen već u predhistorijskom i rimskom dobu, iako nije sigurno da li je bilo na istom mjestu gdje je danas Šćepangrad. Ovo mišljenje zastupaju arheolozi, iz Zemaljskog muzeja, koji su pronašli određene argeološke ostatke 1955. godine. Prehistorijski ostaci su pronađeni u pećinama, desno od izvora Bune koje spominje i argaonski kralj Alfonz V u povelji 1454. godine (L. Thalloczy, Studien, 398). U toj povelji se spominje grad sa drugim utvrdama, što bi značilo je i onaj drugi stari grad prema Busku bio tada u upotrebi kao i dvije pećini nad vrelom Bune.
Blagaj je vrlo povoljnim strateškim položajem branio prilaz Bišće Polju iz pravca Nevesinja i donje Neretve. „Nastao je, prema Đuri Basleru, u IV. vijeku, a zatim je uključen u Justinijanov lime, koji je išao od Biograda kod Konjica, preko Blagaja, do Koštuna i Stoca.“[1]

Prvobitna rimska dispozicija je zadržana i kasnije, tako da velike granje u VI. I XV. st. predstavljaju popravku i utvrđenje ranije disipozicije, te prilagođenje novim fotifikacionim normama. Grad je jajolikog oblika, sužen prema zapadu gdje se nalazi najveća i glavna četvrtasta gradska kula. Istočna strana bedema je zaštićena sa 4 četvrtaste kule od kojih dvije srednje uzidane u bedem, mjestimično širok i preko 6 metara, sa uzidanim stepeništem i stražarom. Ta strana je prirodno najmanje zaštićena i prirodni je pravac napada. Duž bedem aje vodio hodnik koji je bio proširen drvenom galerijom. Ulaz je zaštićen malim oborom i kapijskom kulom. Blaga ili Šćepangrad bio je jedan od najutvrđenijih i najrazvijeniji utvršenih gradova srednjovjekovne Bosne.

Danas nad vrelom Bune strše zidine Šćepangrada s jednom stražarnicom Vardom na istočnoj strani grada (St. Novaković, Srpske oblasti X. i XII. st., str. 41 u Glasniku srp. uč. dr., 48; Marko Vego, Povijest humske zemlje (Hercegovine), I dio, Samobor, 1937, str. 40-45;  Henrik Stephanus, Thesaurus Graecea, Paris 1833, 369; M.J. Dinić, Zemlje hercega Sv. Save, Glas 182, str. 216).

I poslije X. st. Blagaj je igrao veliku ulogu u historiji Huma ili Zahumlja. Fra Ivo Božić, župnik iz Blagaja, našao je 1912. g. u jednom katoličkom grobu oštećenu ploču s ćirilskim natpisom koji tumči kako je neki župan zidao crkvu u vrijeme Nemanje. U to vrijeme je u Blagaju rezidario humski knez Miroslav. U blizini tog nalazišta nalaze se ruševine starog dvorca Bišća u selu Podgrađu sa velikom količinom klesanog kamena i jedan lokalitet Vrači. To znači da je tu građena crkva sv Kozme i Damjana. U narodu postoji tradicija da je na Vračima bio neki samostan sa crkvom. Orbin piše da je zahumski župan Jurko zidao crkvu koju je njegov poziv posvetio dubrovački nadbiskup Bernardin 1194. g. Možda se to odnosi na ćirilsku ploču koja je sigurno donesena sa Vrača i stavljena u gorb Kate Boras, u katoličkom groblju u Blagaju. „Kad je bosanski ban Stjepan II zauzeo Hum, odlučio je da dođe u dvorac Bišće gdje je trebalo da ga dočekaju dubrovački poslanici sa darovima 1327. g.“[2] 

Kralj Tvrtko I je izdao povelju Dubrovčanima u svom dvorcu Bišću, u Podgrađu, 2. decembar 1382. g. (M. Vego, Naselja bosanske srednjovjekovne države, str. 15). Bišće se nalazi u Podgrađu kod Blagaja koje dominira čitavim Bišćem-Poljem. Tu se nalazi vrelo Vrači daleko kilometar od rijeke Bune gdje je otsjeo kralj Dabiša 1395. g., te kralj Ostoja u dva navrata 1399. g. i 1304. g. Kralj Ostoja je u Bišću ukino carine u Popovu, 23. maj 1418. g. stoji u dubrovačkim zapisima „Bisze sotto Blagay“ što upravo odgovara dvorcu Bišću i Podgrađu. Te vojvode Sandalja i Mlečana 1. novembra 1423. g. Prvi put se spominje u martu 1423. g.  Kasnije 1426., 1428., 1439., 1444., 1451.,  1452. i 1454. spominje se Bišće. Godine 1955 su pronađeni temelji dvorca Bišća u Podgrađu, prema ostacima se vidi da je bio na sprat i da je imao svoju kanalizaciju od koje je nađen jedan dio, kao i pozlaćeni prsten sa graviranim konjem. Poznato je da je ban Matej Ninoslav na pečatu imao dva  konjanika na konjima. Prsten se nalazi u Zavičajnom muzeju u Mostaru.









[1] Husref Redžić, Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Publishing, str. 59
[2] Marko Vego, Naselja bosanske srednjovjekovne države, Svjetlost Sarajevo, 1957. g., str.15


Primjedbe